סגור

מצא עורך דין :

קטגוריה
תחום עיסוק
בחר איזור
בחר עיר

עקרונות לחיים בריאים יותר בסביבה רווית מס

מהי סביבה רווית מס? כיצד העברת נכסים ללא תמורה מתקשרת לכאן? הפעם נדון בתכנון מס אופטימאלי וננסה להציע מספר עקרונות מנחים לתכנון זה.

עקרונות לחיים בריאים יותר בסביבה רווית מס
26/01/2014 | 14:06 | מאת: מערכת אתר iLaw |
במאמר הקודם באתר זה בנושא תכנון מס אופטימאלי ומיסוי מקרקעין הסברנו מהו תכנון מס ועמדנו על כל כי בניגוד לאסוציאציה שאולי עולה אצל מהקוראים, תכנון מס אינו עבירה פלילית. בנוסף הדגשו כי תכנון מס חייב להיעשות מראש ולהבא. היינו תכנון שנעשה לפי ביצוע עסקאות וצופה את עתידן של העסקאות ואפשרות קיומן של עסקאות עתידיות. במיוחד, ככל שמדובר בעסקאות הנוגעות לנכסים שונים בבעלותנו.
 
בנוסף, עמדנו על כך כי תכנון מס אופטימאלי מוכרח לקחת בחשבון את כלל סוגי המיסוי הרלוונטיים לעסקאות לרבות מיסוי מקרקעין על הוראותיו השונות.
 

תכנון מה אופטימלי והעברת נכסים ללא תמורה

 
ראשית, כאמור, תכנון מס אופטימאלי הוא כזה הלוקח בחשבון את כלל סוגי המיסוי הרלוונטיים. מדוע זה חשוב? משום שלעיתים לאחר שנבין מה הוצאות המיסוי הנלוות לעסקה שלנו ייתכן ונרצה לבצע אותה בדרך אחרת. כך, למשל, במקרה בו אני נתגורר יחד עם זוגתי, כיום בדירת 2 חדרים בבעלותי.
 
בקרוב יוולד לנו ילד ולכן, אנו מעוניינים בדירת 4 חדרים באזור זה. איזה יופי של צירוף מקרים, הוריי מתגוררים במקרה בדירת 4 חדרים בבעלותם באותו רחוב- הילדים שלהם כבר עזבו את הקן, פרסו כנפיים ועפו ולכן, הם ישמחו לעבור לדירת 2 חדרים. הוריי רוצים לתת לי את דירתם במתנה ואני רוצה לתת להם את דירתי במתנה.
 
במצב כזה אנו מדברים על מונח נפוץ במיסוי מקרקעין הנקרא העברת נכסים ללא תמורה ולכן אני מעדיף דרך פעולה זו משום שהיא מזכה אותי במה שנקרא פטור ממס שבח מקרקעין. אבל מה, אם אנחנו (אני והוריי) מבצעים שתי עסקאות של העברת נכסים ללא תמורה- אז לעניין מיסוי מקרקעין זה נחשב כאילו יש פה תמורה ואין פטור ממיסוי מקרקעין!
 
ואם אני יודע את זה כיום, אולי אבחר לבצע את החלפת הדירות עם הוריי באופן שונה? אולי לא. אבל חשוב שלא אטעה במצב הדברים המשפטי. בייחוד כשמדובר במיסוי מקרקעין!
 

מהם הפעולות שעליי לבצע?

 
תכנון מס אופטימאלי מחייב אותי לנקוט במספר פעולות בטרם אני מתחילה לבצע עסקאות שונות. למשל, אולי משתלם לי יותר לעבוד כ"קבלן" או "פרילנסר" מאשר כ"עובד" של הבוס שלי. ואם אני "פרילנסר" ומקבל במהלך השנה סכום של 30,000 שקלים ממקום העבודה שלי- אולי אני מה שמכונה ברשויות המס- "עוסק פטור" וזכאי לפטורים שונים ממס גם אם אני עצמאי.
 
אם אכן דרך פעולה זה חכמה יותר עבורי, היא תחייב אותי לנקוט בצעד אקטיבי של בירור משמעויות המס של כל אחת מדרכי הפעולה וגישה לרשויות המס על מנת להסדיר את היותי "עוסק פטור".
 
דוגמא נוספת- אם אני מעוניין להעביר דירה לילדיי אז, הדבר מחייב אותי לבדוק כיצד זה חכם יותר- האם בירושה או במתנה כהעברת נכס ללא תמורה בעודי בחיים? יש לכך משמעויות רבות בתחום המיסוי במקרה זה בתחום מיסוי המקרקעין. ותכנון מס אופטימאלי חייב לקחת זאת בחשבון.
 
לסיום, תכנון מס אופטימאלי חייב להיות עדכני ומדוייק. חשוב מאוד להכיר את השינויים אשר נעשו בפקודות והוראות המיסוי השונות. כך למשל, תיקון 45 לחוק אשר מגדיל את שיעור מס הרכישה בגין רכישת דירה על-ידי "תושב חוץ" ו/או תושב ישראל המחזיק כבר בידרת מגורים אחת. אם אני מעוניין בביצוע עסקה כזו, חשוב מאוד שאכיר את השינוי שנעשה במיסוי המקרקעין במסגרת תכנון המס האופטימאלי!
 
 
 

נכתב על-ידי: מערכת האתר

שאלות על המאמר? מוזמנים לשאול בפורום דיני מקרקעין

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך

 

שאל בפורום

מענה משפטי מקצועי ומהיר, קבלו תשובות בדוא”ל ללא עיכוב