סגור

מצא עורך דין :

קטגוריה
תחום עיסוק
בחר איזור
בחר עיר

חייב מוגבל באמצעים- מי אתה ומה זכויותיך?

מה קורה לחייב שאינו יכול לשלם את חובותיו והוכרז ע"י המדינה כמוגבל באמצעים ? האם ישנן הקלות ? האם ניתן להכריז על כל אחד כמוגבל באמצעים?

חייב מוגבל באמצעים- מי אתה ומה זכויותיך?
10/10/2013 | 07:53 | מאת: מערכת אתר iLaw |

במאמר אחר באתר זה נסקרה אפשרותו של חייב לבצע איחוד תיקים בהוצאה לפועל במקרה שישנם חובות רבים התלויים ועומדים כנגד אדם אחד. השאלה המעשית יותר היא כמובן- מה קורה אם אותו אדם, למרות איחוד התיקים והסדרי התשלומים שנקבעו לו, פשוט לא יכול לשלם?במקרה כזה (ולא מעטים המקרים), יפנה החייב להוצאה לפועל ויבקש שיכריזו עליו כ"חייב מוגבל באמצעים". אבל שנייה לפני שכולם ממהרים לזכות להכרזה של "חייב מוגבל באמצעים" בהוצאה לפועל (שהרי לכולנו יש הגבלה כזו או אחרת על האמצעים) נסקור את המשמעות המעשית של כך:

אז מה זה חייב מוגבל אמצעים ? 
 

ראשית, קיים מרשם בהוצאה לפועל, הפתוח לעיון הציבור של "חייבים מוגבלים באמצעים". חייב שהוכרז כמוגבל באמצעים נכנס לרשימה. הרעיון הוא להזהיר את הציבור מניהול עסקים עם אדם כזה משום שהוא אדם שלא יכול לעשות את מה שדורשת האמרה האמריקאית המפורסמת- put your money where your mouth is.
שנית, החל מרגע ההכרזה לא יוכל החייב לעשות שימוש בכרטיסי האשראי שלו- כולם כאחד. וחשבון הבנק שלו יוגבל.

בנוסף יוצא נגדו צו עיכוב ליציאה מהארץ וכמובן שהוא לא יהיה רשאי להקים חברה או לקבל תפקיד של מנהל בחברה כלשהי מבלי לקבל אישור מקדים לכך מראש ההוצאה לפועל.

אז מה כן טוב בהכרזה על אדם כ"חייב מוגבל אמצעים" בהוצאה לפועל? למעט כל ה"סנקציות" האמורות, שנועדו לוודא כי אכן האדם מוגבל באמצעים וככזה לא ימצא עצמו בעוד עסקאות אשר עלולות לצבור עוד חובות בלי יכולת פרעון, כלל התיקים נגד אותו חייב יאוחדו מיידית בהוצאה לפועל (ראו מאמר נפרד באתר זה בעניין איחוד תיקים בהוצאה לפועל).

האם מרגע הבקשה ההכרזה היא מיידית?
 

לא ממש. חייב רשאי לבקש הכרזה כאמור, אולם, ראש ההוצאה לפועל ייבצע חקירת יכולת וייבחן האדם אם באמת נדרשת ההכרזה ולאחר חקירתו ובדיקתו, לראש ההוצאה לפועל שקול דעת האם להורות על הכרזה על חייב כחייב מוגבל אמצעים

מה ההבדל בעצם בין הכרזה כל חייב כמוגבל באמצעים לבין פשיטת רגל?
 

במקרה של פשיטת רגל ממונה לחייב "נאמן" אשר אחראי לעקוב ולוודא את מגבלות הפעולות העסקיות והכלכליות של החייב. לעומת זאת, במצב בוא אדם מוכרז בהוצאה לפועל כחייב מוגבל אמצעים- לא ממונה אדם כאמור, והחייב נשאר "אדון לממונו" (המוגבל). עם זאת, בפשיטת רגל קיימת אפשרות כי בית-המשפט יעניק לחייב "הפטר" (יפטור אותו מחובותיו לאחר פרק זמן) אך אפשרות כזו לא קיימת לעניין חייב מוגבל אמצעים בהוצאה לפועל.

 

 

נכתב על-ידי: מערכת האתר

שאלות על המאמר? מוזמנים לשאול בפורום הוצאה לפועל

 

שאל בפורום

מענה משפטי מקצועי ומהיר, קבלו תשובות בדוא”ל ללא עיכוב