סגור

מצא עורך דין :

קטגוריה
תחום עיסוק
בחר איזור
בחר עיר

זכויות יוצרים- מוגן או לא מוגן?

מה היתה השגיאה בחוק הקודם של זכויות היוצרים? מתי נוכל להגן על היצירה שלנו ? מהן הדרישות בהן אנו צריכים לעמוד? ומהן אותן יצירות שזוכות להגנה?

זכויות יוצרים- מוגן או לא מוגן?
11/02/2014 | 15:00 | מאת: מערכת אתר iLaw |
במאמר הקודם בנושא זכויות יוצרים באתר סקרנו את ההיסטוריה החקיקתית של חוק זכויות היוצרים בארץ ובעולם והצגנו בכלליות את היצירות עליהן תחול הגנה של זכויות יוצרים. כפי שראינו יצירות רבות נכללות תחת זכויות היוצרים אולם, הדרישה היא כי אותן יצירות תהיינה "מקוריות" לכן, אם סופר התיר לי להעתיק חלקים מיצירתו זה לא יזכה להגנה של חוק זכויות יוצרים- היות ודרישת המקוריות לא מתקיימת. סעיף 4 לחוק זכויות היוצרים המגדיר מהי "יצירה" דורש יצירה "מקורית".
 
 
 

הידעם?

 
זהו חידוש של שנת 2007. החוק הקודם של זכויות היוצרים שירשנו מהמנדט הבריטי משנת 1911- לא עיגן את דרישת המקוריות. עקב שגיאה בתעתיק החוק הבריטי מאנגלית לעברית הושמטה המילה "מקורי" בטעות.
 
 

האם המשמעות הייתה כי עד שנת 2007 כל העתק של יצירה זכה להגנה בזכויות היוצרים?

 
לא. תאהבו את בית המשפט העליון או לא, תאמרו עליו מה שתאמרו אולם, לעיתים בהחלט טוב שהוא "לוקח את המושכות לידיו". בית-המשפט העליון פירש את החוק כאילו הוא דורש "מקוריות".
 

האם נדרש כי היצירה תהיה בדפוס על מנת לזכות להגנת זכויות יוצרים?

 
לא. מספיק שכתבתי מאמר בכתב יד.
 

האם נדרש כי היצירה תפורסם בקנה מידה כלשהו (בעיתונים, למשל)?

 
לא. דין מקומון הקריות כדין עיתון "הארץ" ואין דרישה לחשיפה "מינימאלית".
 

האם המשמעות היא כי רק יצירה שכבר פורסמה תזכה להגנה בחוק זכויות יוצרים?

 
לא. גם יצירה שטרם פורסמה או שלעולם לא תפורסם (כתיבת שירים למגירה)- תזכה להגנה בזכויות היוצרים.
 
אולם, דרישת המקוריות אינה הדרישה היחידה לשם קבלת הגנה בחוק זכויות היוצרים. דרישה נוספת המופיעה בחוק הנוכחי וגם היא תרגום מהחוק האמריקאי היא דרישה ה-fixation, או בעברית "קיבוע". האמת, זה לא בעברית
 

מה כן המשמעות של הדרישה?

 
הדרישה בעצם אומרת כי אם מתנגן לי לחן בראש, יהיה מקורי ככל שיהיה- הוא לא יזכה להגנה מכוח חוק זכויות יוצרים אם אינו על-גבי דבר מה מוחשי- דיסק, תקליט, מחשב וכדומה. אם יש לי רעיון נהדר לספר ובראשי כבר כתבתי את ארבעת הפרקים הראשונים- הם לא יזכו להגנה אם לא יעלו על ספר או דף (כאמור, בין אם במכונת כתיבה, מחשב או כתב יד).
 

חוק זכויות היוצרים מחלק את היצירות שזוכות להגנה מכוחו לארבע

 
  • יצירות אמנותיות –רישומים, ציורים, פיסול, תחריטים, מפות, תרשימים, יצירות אדריכליות, צילומים וכל יצירה אמנותית שהיא "שימושית".
  • יצירות דרמטיות –מחזות, קולנועי, יצירות דרמטיות- מוזיקאליות, מחול ואף פנטומימה (!)
  • יצירות ספרותיות –בכתב, טבלאות ולקטים, תוכנות מחשב ואף הרצאות. 
  • יצירות מוזיקלאיות.

נתעקב לרגע על יצירות מוזיקליות

 
הזכרנו הגנה על יצירות מוזיקאליות. אולם, בניגוד לקטגוריות הקודמות, הללו לא מוגדרות בחוק זכויות היוצרים. למה הכוונה כאשר אומרים "יצירות מוזיקאליות"? הכוונה היא ללחנים. מדוע רק לחנים? משום שמילות השיר מוגנות תחת הקטגוריה של "יצירות ספרותיות" וההקלטות עצמן מוגנות כ"תקליטים".
 
ואם בכך לא די, כלקח ממקרים שהתעוררו המחוקק אף הגדיר בחוק זכויות היוצרים למה התכוון כאשר מנה יצירות מסויימות שתזכנה להגנה מכוח חוק זכויות היוצרים.
 
למשל: החוק מדגים כי "יצירות אדריכאליות" הן בניינים או מודלים למבנים; "יצירות צילום" הן כל יצירה שתופק בתהליך המדמה צילום למעט צילומים שנעשו במסגרת קולנוע או טלוויזיה שכן אלו זוכות להגנה כ"יצירות קולנוע וטלוויזיה" (וכן.. גם במקרה זה החוק נותן דוגמאות ומבהיר למה הוא מתכוון) ועוד מספר דוגמאות המנויות בחוק זכויות היוצרים.
 

נכתב על-ידי: מערכת האתר

שאלות על המאמר? מוזמנים לשאול בפורום זכויות יוצרים

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך

 

שאל בפורום

מענה משפטי מקצועי ומהיר, קבלו תשובות בדוא”ל ללא עיכוב

ליצירת קשר עם עו"ד קניין רוחני

עורכי דין מובילים - קניין רוחני

עו"ד ליאת גלילי פרל

"משרדי מעניק ייעוץ וייצוג בנושאים שונים בקניין רוחני, מול גופים ורשויות שונות, בארץ ובחו"ל, תוך הקפדה על ידע ומקצועיות ..."

עו"ד לירון פרמינגר

"על מנת לספק ללקוחותיי את השירות הטוב ביותר, מקפיד על לימוד מקיף ורחב אודות עסקיהם"

עו"ד יריב קדם

"המכנה המשותף של לקוחותינו הוא פעילות מסחרית, עסקית ו/או משפטית בתחום הקניין הרוחני או סחר בינלאומי..."

עוד עו"ד מובילים בתחום קניין רוחני