סגור

מצא עורך דין :

קטגוריה
תחום עיסוק
בחר איזור
בחר עיר

זכויות יוצרים באינטרנט

מי מאיתנו לא מוריד שירים מהאינטרנט? אך מי באמת מודע לחוקיות ולתקנות שעומדות מאחורי הורדת השירים? מה אומרים יוצרי היצירה?

זכויות יוצרים באינטרנט
26/12/2013 | 14:08 | מאת: מערכת אתר iLaw |
אין ספק כי האינטרנט הוא ברכה גדולה עבור כולנו- כמעט כל המידע והשירותים במרחק לחיצת כפתור אחת. כל-כך קל ופשוט למצוא את השיר הזה ששמענו ברדיו או אצל מישהו בנייד ואנחנו לא יודעים מה הוא- פשוט כותבים באתר חיפוש שירים באינטרנט כמה מילים שכן הצלחנו לזהות ו"הופ" הנה השיר ומילותיו. ולא רק מילותיו, האינטרנט מציע גם להוריד את השיר למחשב או את הצלצול שלו לסלולארי שלנו. איזה כיף לנו שיש אינטרנט!

 
 
רק מה, מה עם האנשים שישבו להלחין את השיר, לכתוב לו מילים, לחשוב איך הן מסתדרות יחד, עמלו שנים כדי לגרום לשיר להיות מושמע ברדיו
 

מה עם זכויות היוצרים של השיר? האם האינטרנט הוא ברכה גם בעבורם?

 
בטוח שכן אם הם רוצים לקבוע תור לקופת החולים, בטוח שלא- אם הם מנסים להתפרנס מהיצירות שלהם. במאמרים שונים באתר הצגנו את תחום זכויות היוצרים ואת היבטים ורכיביו של חוק זכויות היוצרים וכפי שהפתיח של המאמר מרמז- במאמר זה נדון בזכויות יוצרים באינטרנט ובאתגרים השונים ומגוונים שהאינטרנט מציב עבור היוצרים ועבור הענף המשפטי של זכויות היוצרים. 
 
כבר במאמרים אודות זכויות היוצרים והמוסיקה ראינו כי תביעות רבות של אמנים ויוצרים (למשל, מדונה, ג'סטין ביברואמינם) נוגעות לשאלות של הורדת יצירותיהם מאינטרנט והפגיעה של אקט זה בזכויות היוצרים שלהם. 
 

נחזור כמה ששנים אחורה

 
אז נתחיל בשאלה-מי מבין הקוראים עוד עושה שימוש בתוכנת ה"אי מיול"? ומי עוד עושה שימוש ב"קאזזה"? (או בכלל זוכר מהי ה"קאזזה") ומי זוכר את התוכנה "נפסטר"?
 
על השאלה האחרונה לא ברור שרבים יענו בחיוב. ומדוע? משום שתוכנה זו כבר לא קיימת.  פעם "נפסטר" הייתה האויב הגדול ביותר של אמנים ויוצרים- מדונה, יו 2, מטאליקה, ד"ר דרה ועוד- כולם ביקשו להסיר את השירים שלהם בשלב כזה או אחר מהתוכנה שאפשרה האזנה לשיריהם והורדתם.
 

למה נפסטר קרסה?

 
בין 1999 לשנת 2004 לערך התנהל מאבק משפטי עקוב מדם נגד יוצרי ובעלי התוכנה שטענו ל"שימוש הוגן" (וראו לעניין זה מאמר נפרד באתר בנושא שימוש הוגן) ומצידו השני של המתרס- האמנים והיוצרים שטענו כי בדרך זו תוכנת האינטרנט מפרה את זכויות היוצרים שלהם.
 
בסופו של דבר, לאחר שנים בהם בתי משפט וערכאות שונות בארצות הברית ניסו לתת מענה לשאלת זכויות היוצרים באינטרנט שהתעוררה בהקשר של נפסטר במלוא גדולתה, אתר האינטרנט נאלץ לסיים את שירותיו.
 
בית המשפט הכיר כי בעצם הפונקציות הקיימות באתר (אפשרות הורדת השירים בעיקר) ישנה הפרת זכויות יוצרים  וחייב את נפסטר לחדול מכך ולפצות את האמנים בסכום של עשרות מיליוני דולארים. על-מנת לעמוד בדרישת בית המשפט, האתר מצא עצמו חדל מלהתקיים.
 

מה צפוי לקרות לאתרי שיתוף קבצים של היום?

 
אז איך זה שיש לנו עדיין את "אימיול" ואת "טורנט" ועוד עשרות אלפי אתרים באינטרנט המאפשרים שיתוף בקבצים ויצירות (בעיקר) וכן את הורדת אותן יצירות מהאינטרנט?
 
האם אתרים אלו לא פוגעים בזכויות יוצרים בדיוק כמו שעשתה נפסטר? סביר להניח שכן ואכן באופן מוזר "נפסטר" חלה מקיומה האינטרנטי ואחרים ממשיכים. אולם, כפי שניתן לראות בשנים האחרונות- נראה כי לא מעטים המאבקים המשפטיים גם נגדם וייתכן שגם ימיהם ספורים.

נכתב על-ידי: מערכת האתר

שאלות על המאמר? מוזמנים לשאול בפורום זכויות יוצרים

 

שאל בפורום

מענה משפטי מקצועי ומהיר, קבלו תשובות בדוא”ל ללא עיכוב

ליצירת קשר עם עו"ד קניין רוחני

עורכי דין מובילים - קניין רוחני

עו"ד יריב קדם

"המכנה המשותף של לקוחותינו הוא פעילות מסחרית, עסקית ו/או משפטית בתחום הקניין הרוחני או סחר בינלאומי..."

עו"ד ליאת גלילי פרל

"משרדי מעניק ייעוץ וייצוג בנושאים שונים בקניין רוחני, מול גופים ורשויות שונות, בארץ ובחו"ל, תוך הקפדה על ידע ומקצועיות ..."

עו"ד לירון פרמינגר

"על מנת לספק ללקוחותיי את השירות הטוב ביותר, מקפיד על לימוד מקיף ורחב אודות עסקיהם"

עוד עו"ד מובילים בתחום קניין רוחני