סגור

מצא עורך דין :

קטגוריה
תחום עיסוק
בחר איזור
בחר עיר

עבירת שוחד

מהו שוחד? האם רק נותן השוחד יכול להיענש? האם שוחד יכול להיות רק כספי או שישנם אפשרויות נוספות?

עבירת שוחד
23/12/2013 | 13:27 | מאת: מערכת אתר iLaw |
עבירת השוחד היא אחת העבירות המעניינות ביותר בדין הישראלי. מדוע? משום שהיא לא עושה "איפה ואיפה". מה זה אומר? עבירת השוחד יכולה להתבצע (ועדיף שלא) על-ידי כל אחד כמעט- בין אם הוא שוטר, עורך-דין, שופט, ראש ממשלה, מנהל בכיר בחברה, פקיד בביטוח לאומי ועוד. במובן זה, למרות מה שאולי מקובל לחשוב- זאת לא עבירה "ששמורה לבעלי זכות בלבד". היא יכולה להתבצע על-ידי כמעט כל נושא משרה ולהפוך בכך כל עניין "אזרחי פשוט" לבעל גוון ואופי פלילי חמור.

 
 
חוק העונשין (סעיפים 293-291) מגדיר את עבירת השוחד כקבלת שוחד על-ידי "עובד ציבור". מיהו עובד ציבור? כל אחד לרבות נושא משרה בתאגיד.
 

ומה ייחשב לשוחד?

עבירת השוחד היא עבירה רחבה וכוללת גם הבטחה או מתן טובות הנאה, השפעה על החלטה כזו או אחרת, התחייבות כזו או אחרת, כסף ושווה כסף. כלומר, לא השטר הוא שקובע האם אכן התבצעה עבירת שוחד או לא.
 

מקרה לדוגמא

 
ומה קורה אם הלכתי בוקר אחד לרשות שלטונית כלשהי (ערייה, ביטוח לאומי, מס הכנסה, וכו') ונזקקתי לסיוע של פקיד. התור היה ארוך עד מאוד ואז, אחד הפקידים קרא לי לגשת עימו לצד והציע לקצר עבורי את התור ולקבל אותי לטיפול תכף ומיד.. רק מה.. כל מה אני צריך לעשות זה לשלם לו סכום סמלי של 50 שקלים וזהו.
 
רק 50 שקלים ואני כבר בטיפולו המסור. ואם אוסיף עוד 50 שקלים (100 סך הכל) אז אני בכלל לא אצטרף דבר- הוא ייקח ממני את הניירת ויחזיר לי אותה בעוד כמה שניות חתומה עם כל האישורים. מה לא טוב? חסכתי לעצמי הרבה זמן וכאב ראש.
 
הרי כולנו יודעים כמה נוראים עשויים להיות התורים האלו לעיתים. מה גם שאם חלילה אני שם משום שאני צריך לשלם אגרה כלשהי ותמורת 100 שקלים בלבד הוא פוטר אותי מאגרה של מאות שקלים- גם חסכתי וגם הרווחתי. מה רע?
 

האם מישהו פה ביצע עבירה?

 
כן. חוק העונשין קובע מפורשות כי גם הצעה לקבל שוחד (הפקיד במקרה שלנו שמבקש שוחד)- עובר את עבירת השוחד.  בין אם הסכמתי להצעתו ובין אם לא! בין התעלמתי וברחתי חזרה לתור שלי ובין אם הלכתי אחריו ופתחתי את הארנק- זוהי עבירת השוחד!
 

ומה עם מי שנותן את השוחד?

 
חוק העונשין לא מותיר אותו "פטור בלא כלום" וסעיף 290 קובע כי עונשו ודינו זהה לעונשו ודינו של מקבל השוחד. כלומר, מבחינת האופן בו המערכת המשפטית רואה את שני המעשים וחומרתם- אין הבדל בין הפגיעה בערכים החברתיים הממוגנים במעשה קבלת השוחד לבין הפגיעה בערכים החברתיים המוגנים במעשה מתן השוחד. מבחינת דיני העונשין- יש למגר, להילחם ולהרתיע מפני עשיית שני המעשים כאחד.
 

ואם נחזור שוב לדוגמא שלנו עם הפקיד

 
אם במקרה הזה אני אהיה זה שלוקח את היוזמה, ניגש לחלון ("אני רק שאלה") ומציע לזרז את התור (רק מעט) ולזרז את התהליכים תמורת סכום סמלי וזניח של 100 שקלים- גם במקרה פה: אין משנה אם הפקיד קיבל את הצעתי, סירב לה, לא התייחס אליה או אף סטר לי בחוזקה על פניי- עברתי את עבירת השוחד.
 

ומה העונש בגין אלו?

מאסר עד 7 שנות מאסר בפועל או קנס כספי גבוה מאוד.
 

נכתב על-ידי: מערכת האתר

שאלות על המאמר? מוזמנים לשאול בפורום פלילי

 

שאל בפורום

מענה משפטי מקצועי ומהיר, קבלו תשובות בדוא”ל ללא עיכוב