סגור

מצא עורך דין :

קטגוריה
תחום עיסוק
בחר איזור
בחר עיר

מתי כדאי להשתמש בזכות השתיקה

מתי כדאי לנחקר לעשות שימוש בזכות השתיקה בעת חקירה במשטרה? ראו מאמרו של עורך ניסים לביא, העוסק בתחום.

מתי כדאי להשתמש בזכות השתיקה
25/10/2019 | 08:12 | מאת: עו"ד נסים לביא |

מתי כדאי להשתמש בזכות השתיקה בחקירה?

זכות השתיקה היא בבחינת זכות יסוד בסיסית הנזקפת לזכותו של אדם הנחשד בפלילים ועומד בפני חקירה. אין זה סוד כי אדם העומד בפני הליך חקירה משטרתית ניצב בפני אירוע שיכול להיות מלחיץ, לא נעים ובתנאים לא נוחים, כאשר לפעמים אף נלווה אליו גם הליך של שלילת חירות בדמות מעצר.

הליך החקירה המשטרתית נועד למען איסוף ראיות וגביית עדויות במטרה להגיע לחקר האמת ולבסס תשתית ראייתית לאישום. לנאמר על ידי החשוד בהליך זה יש משמעות רבה ואף מכרעת. שכן, הדברים שיאמר יהוו למעשה את גרסתו והתייחסותו לחשדות המפונים כלפיו, וכל שינוי באותה גרסה או חזרה ממנה, יפחיתו את אמינות ואת מהימנות גרסתו ואף יביאו לסיבוכו. כך עלול אותו חשוד למצוא עצמו עומד מול חשדות שיבשילו לכתב אישום, שיישא עמו הליך ארוך ומתיש של בירור אשמה בבית המשפט, כאשר יכולת הגנתו נפגמה לאור הדברים שאמר בחקירתו.

אז האם כדאי לשתוק בחקירה?

לפני שנענה על השאלה החשובה, חשוב להבין מה עומד ביסודה של זכות השתיקה. אם כן, זכות השתיקה באה כדי למנוע מאדם להיקלע ל- "טרילמה" בה הוא מיטלטל בין שלושה מכבשי לחץ - החובה המוסרית והמשפטית לומר את האמת, החולשה האנושית לשקר כדי להציל את עורו, החשש להסתבך עקב סירובו לשתף פעולה בחקירה. כדי לתת מענה למצב זה – נועדה זכות השתיקה.

חשוב לומר כי מימוש זכות השתיקה צריכה להינקט לאחר היוועצות מקצועית עם עורך דין פלילי, אשר ידע לנתח את המצב המשפטי בו נתון החשוד ויוכל להמליץ לו האם כדאי לשמור על שתיקה או דווקא למסור גרסה.

בשלב החקירה, הנחקר נמצא בנחיתות אל מול החוקרים שכן הוא אינו יידע לעולם מהו היקף המידע הנמצא ברשות החוקרים. מצב זה מעלה את השאלה- האם כל דבר שיגיד החשוד  עלול להוות מידע שלא היה ברשות החוקרים ולסבך אותו עוד יותר? או אולי ההיפך -  האם החקירה תלויה כל כולה בחילוץ הודאה או אמרות מפלילות מפי החשוד אשר בלעדיהן התיק לא יוכל להבשיל לכדי אישום פלילי?

כמו כן, שימוש בזכות השתיקה עלול להיות בעוכרי החשוד כאשר לחקירה נלווה כאמור הליך מעצר- אז המחסור בשיתוף הפעולה עלול להביא להארכת ימי המעצר. במקרים אחרים, השימוש בזכות השתיקה עלול להוות חיזוק לראיות התביעה בזמן המשפט או להיזקף לחובתו בזמן גזירת הדין- אז לא ייהנה מהקלה בעונש שמוענקת למי שאכן שיתף פעולה בחקירתו מן הרגע הראשון.

כך או אחרת, מימוש זכות השתיקה צריכה להיעשות לאחר שקילה נכונה של נתונים לא מעטים, תוך מחשבה מעמיקה, ראייה מקצועית ארוכת טווח וגיבוש אסטרטגיית הגנה נכונה. לכן, יש חשיבות רבה בהיוועצות בעורך דין שידע לתת מענה, לנתח את המצב המשפטי בצורה נכונה, ובהתאם לניסיונו יידע גם להשלים את התמונה החסרה ולנסות להבין האם קיים בידי החוקרים מידע נוסף שהחשוד אינו מודע אליו

שאלות על המאמר? מוזמנים לשאול בפורום פלילי

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך

 

שאל בפורום

מענה משפטי מקצועי ומהיר, קבלו תשובות בדוא”ל ללא עיכוב

אודות כותב המאמר

נסים לביא
עו"ד נסים לביא

משרד עורכי דין פלילי נסים לביא עוסק בהגנה על חשודים ונאשמים בכל תחומי הדין הפלילי. עורך הדין נסים לביא הוא יוצא פרקליטות המדינה ואף שימש מספר שנים כסנגור במשרד מוביל ובולט בתחום הפלילי. עורך הדין לביא צבר ניסיון רב בניהול תיקים מורכבים, במתן יעוץ לנחקרים במשטרה ובייצוג בהליכי מעצר.

הצג טלפון

ליצירת קשר עם עו"ד נסים לביא

עורכי דין מובילים - משפט פלילי

עו"ד יאיר מושיוב

"בכל תיק שבטיפולי בתחום המשפט הפלילי והתעבורה, אני עושה כל שביכולתי לייצג את לקוחותיי נאמנה. אני רואה בייצוג, עוד בשלב המקדמי בתיק, כגון בחקירה משטרתית, חשיבות רבה העשויה לצמצם נזקים"

עו"ד ערן צלניקר

"את המשרד הקמתי במטרה לסייע לאזרח הקטן מול רשויות החוק בהליכים פליליים"

עוד עו"ד מובילים בתחום פלילי