סגור

מצא עורך דין :

קטגוריה
תחום עיסוק
בחר איזור
בחר עיר

רישום זכויות יוצרים

האם ניתן לרשום זכות יוצרים ? אם כן - היכן ניתן ? מה המשמעות שיש לדבר מבחינה פרקטית ומשפטית ? עו"ד עוז חיים סוקר את הנושא עבורכם.

רישום זכויות יוצרים
21/09/2022 | 11:41 | מאת: מערכת אתר iLaw |

"זכות יוצרים" הקיימת ביצירה, מעניקה כלי משפטי חשוב שנועד להגן על יצירות שונות מפני העתקתן ולהעניק בכך מחד ליוצרים תמריץ להמשיך וליצור ומאידך להרתיע אחרים מליטול את היצירה לעצמם ללא רשות.

בניגוד לדעה הרווחת בקרב רבים, על מנת לזכות בהגנת זכות היוצרים, אין צורך לבצע כל פעולת רישום. כל שנדרש מן היוצר הוא כי יצירתו תעמוד בתנאים שקבע החוק, דהיינו, שהיצירה תמנה על אחת מחמשת היצירות המוזכרות בחוק (אומנותית, ספרותית, דרמטית, מוסיקלית או תקליט), עליה להיות מקורית ולגלם מידת מה של יצירתיות, וכמובן עליה להיות מקובעת, כלומר שתגולם באמצעי פיזי כלשהו ולא רק במוחו של היוצר.

אם כן, אז מדוע בכל זאת מקפידים יוצרים רבים לרשום את יצירותיהם?

במקרים רבים, העובדה כי קיימת זכות יוצרים איננה מספיקה. למשל כאשר טוען היוצר כי יצירתו הועתקה ואילו מנגד, המעתיק, טוען אף הוא כי בכלל היוצר הוא זה שהעתיק ממנו. במקרה זה, נדרשים שני הצדדים לראיה מוחשית וחיצונית אשר יהיה בכוחה להוכיח את מועד יצירת היצירה המוקדם אשר יעניק ליוצר את זכות הבכורה בה.

בשל סיבות אלה, מעדיפים יוצרים רבים, בטרם חושפים הם את יצירתם לציבור, לרשום את יצירתם על מנת שבבוא היום יוכלו להוכיח בקלות את מועד יצירתה.

היכן רושמים זכויות יוצרים?

למען האמת, המונח "רישום" איננו מדויק בהקשר זה, מאחר וכאמור לעיל זכות היוצרים איננה תלויה ברישום כלשהו, אלא הינה זכות מהותית הניתנת לפי החוק. למעשה, הפעולה המתבצעת הינה הפקדה. היוצר מפקיד את יצירתו למשמורת אצל גוף שלישי כלשהו, המספק לו אסמכתא שתסייע לו, במידת הצורך, לכשיידרש להוכיח ראשוניות.

בישראל לא קיים מאגר מסודר של יצירות, המנוהל על ידי רשות ממשלתית. מסיבה זו, ניתן למצוא לא מעט גופים פרטיים, כגון משרדי עורכי דין ואתרי אינטרנט יעודיים, המציעים להפקיד את היצירות אצליהם, בתמורה לכמה מאות שקלים.  

היתרון בגופים אלה הינו כי לכאורה מדובר בגורם אובייקטיבי לו ייטה בית המשפט להאמין. החסרון הוא כי אין מדובר בבטוחה מובטחת, והקביעה האם היצירה נשמרה במקום אובייקטיבי ללא חשש לכל מניפולציה, שמורה לבית המשפט אשר את קביעתו לא ניתן לצפות. חסרון נוסף הוא כאשר היצירה מיועדת גם למדינות מחוץ לישראל, שם סביר להניח שתעודה מגוף שאיננו ממשלתי לא תספיק. 

מרשם זכויות היוצרים בארצות הברית

ארצות הברית, שלא כמו ישראל, מנהלת מאגר ממשלתי של יצירות באמצעות משרד זכויות היוצרים הלאומי. המאגר פתוח לכל אזרחי העולם אשר יכולים לעשות בו שימוש ולהפקיד את יצירותיהם, ללא הצורף לתרגמן. בסוף תהליך בחינת היצירה, תישלח ליוצר תעודה המעידה כי היצירה הופקדה במרשם זכויות היוצרים האמריקאי. היתרון המשמעותי בהליך זה, הינו ברור- היכולת להציג תעודה רשמית, התקפה ומכובדת בכל מקום בעולם, בקשר ליצירתכם. 
 
חשוב לציין כי בשום מקרה לא נעשית בדיקה של היצירה או בחינת התאמתה להוראות החוק. פעולת ההפקדה, כשמה כן היא, מספקת משמורת של היצירה או החומר שהופקד כך, ואסמכתא לעצם הפקדתה לעת הצורך. רק בית המשפט, לכשיידרש לכך, יהיה זה שיקבע האם היצירה ראויה להגנה ואם לאו.

נכתב על-ידי: מערכת האתר

שאלות על המאמר? מוזמנים לשאול בפורום זכויות יוצרים

 

שאל בפורום

מענה משפטי מקצועי ומהיר, קבלו תשובות בדוא”ל ללא עיכוב

ליצירת קשר עם עו"ד קניין רוחני

עורכי דין מובילים - קניין רוחני

דרור הראל
עו"ד דרור הראל

מתמחה במשפט אזרחי ומסחרי, חוזים, תביעות כספיות, עסקים וחברות, ייעוץ משפטי ליזמים וסטארטאפים, דיני אינטרנט, צוואות וירושות.

עו"ד יריב קדם

"המכנה המשותף של לקוחותינו הוא פעילות מסחרית, עסקית ו/או משפטית בתחום הקניין הרוחני או סחר בינלאומי..."

עו"ד לירון פרמינגר

"על מנת לספק ללקוחותיי את השירות הטוב ביותר, מקפיד על לימוד מקיף ורחב אודות עסקיהם"

עו"פ גד בנט

"עריכת פטנט בצורה מקצועית, דורשת הבנה טכנית מקצועית ומעמיקה, לא פחות מחשיבה עסקית..."

עו"ד ליאת גלילי פרל

"משרדי מעניק ייעוץ וייצוג בנושאים שונים בקניין רוחני, מול גופים ורשויות שונות, בארץ ובחו"ל, תוך הקפדה על ידע ומקצועיות ..."

עוד עו"ד מובילים בתחום קניין רוחני