מאמר להדפסה

תאונת טרקטורון של נער בן 13

נער בן 13 נפגע בימים אלה בתאונת טרקטורון במהלך צילומי קליפ לבר המצווה - מי ישלם על הפיצוי בגין נזקי הגוף הקשים ? עו"ד רונית רוטלוי סוקרת את הנושא בראי החוק והפסיקה.

עם ישראל חוגג את חג הפסח, אלפים נוהגים בכבישים ומחיר הדמים של השבוע האחרון כבד מנשוא. 

 
בימים האחרונים פורסמה ידיעה על נער בן 13, אשר התהפך עם טרקטורון במהלך צילומי קליפ לבר המצווה ומאושפז כעת במצב קשה. מדובר בטרגדיה קשה, ללא כל ספק. בני משפחתו של הנפגע, נכנסו ל"סרט רע", אשר עלול להיות כרוך, בין השאר, בהוצאות כספיות ניכרות, אשפוז ממושך, שיקום וכו'.    
 
נשאלת השאלה: האם במקרה הנדון, יהא זכאי הנער לקבלת פיצוי כלשהו? 
 
ראשית, נבחן את הסוגיה לאור חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים. 
 
מאחר וטרקטורון הוא כלי רכב מנועי למטרות תחבורה, הרי שיש לבטחו בביטוח חובה.   
 
תנאי לביטוח תקף הוא שלנהג בעת התאונה היה רישיון נהיגה תקף. (זאת בהנחה שהפוליסה עצמה תקפה). 
 
בימים האחרונים פורסמו ידיעות לפיהן קיים חשד כי הנער עצמו נהג בטרקטורון. אם יוכח שזה אכן המצב העובדתי, לא קיים כיסוי ביטוחי, וחברת הביטוח תתנער מכל פיצוי. 
 
לעומת זאת, באם נהג אדם אחר, אשר היה בעל רישיון נהיגה תקף, זכאי הנער הפצוע לפיצוי עפ"י חוק. 
 
במקרים של פציעות קשות כשקיימות הוצאות מרובות, משלמת חברת הביטוח תשלום תכוף, מעין "מקדמה" אשר נועדה לצורכי מחייתו, סיעודו וריפויו של הנפגע.  אם זהו המקרה -  ראוי שכבר עתה תפנה משפחתו לחברת הביטוח הרלוונטית למיצוי הזכויות.  
 
תרחיש אפשרי נוסף - באם נהג אדם אשר שלא היה לו רישיון נהיגה תקף, הרי שעדיין ייתכן שלנפגע תהא זכאות לפיצוי מקרנית -  קרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים, זאת בהתקיים תנאים מסוימים, ביניהם- שלא ידע על כך שלנהג אין רישיון נהיגה. במצב זה יהיה הנער זכאי לקבלת מלוא הפיצוי בהתאם לחוק, מקרנית. 
 
במידה והנער הוא זה שנהג,  הוא לא יוכל לקבל כל פיצוי, גם לא מקרנית, שכן קרנית אינה מפצה נהג אשר נפצע כשנהג ללא רישיון נהיגה תקף. במידה והנער לא יהא זכאי לכל פיצוי בהתאם לחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים-   האם יוכל לקבל פיצוי בדרך אחרת? 
 
כאן אנו נכנסים בשערי פקודת הנזיקין היישר לעוולת הרשלנות. מאחר ומדובר בצילום קליפ לבר מצווה, יש לבדוק-  האם עמדה חברת הפקה מאחורי יום הצילומים? האם גורם כלשהו ניהל וביים את הצילומים?   אם כן-   ניתן בהחלט לבדוק אפשרות תביעה נגד אותו גורם, שכן, ללא ספק, מדובר ברשלנות של ממש. נער בן 13 לא אמור לנהוג, אף לא לשנייה אחת. 
 
עם זאת, ראוי לציין כי במידה ובני משפחתו של הנער נכחו במקום והיו מעורבים בהפקת הקליפ,  הרי שהרשלנות התורמת גדולה מאד, וייתכן שלא תוטל בסופו של יום כל אחריות על מי מצוות ההפקה (בהנחה שאכן הייתה מעורבת חברת הפקה), שכן קיימת ציפייה שהוריי הילד ובני משפחתו ידאגו לשלומו ולבטחונו, ולא יתירו לו לנהוג בטרקטורון, גם לא לרגע אחד, לצורך צילומי קליפ.   בנוסף, ראוי לזכור כי מדובר בנער בן 13, אשר יש לו כבר שיקול דעת.  אמנם מדובר בקטין,  אך בגיל 13 קיימת ציפייה לרמת זהירות מסוימת, ולכן הרשלנות התורמת היא אף של הנער עצמו. 
 
מעבר לכך, ראוי לציין שבמידה והנער נפצע באופן שיותיר לו נכות (אנו מקווים כמובן להחלמתו המלאה, ראוי להדגיש),  זכאי הוא לפנות למוסד לביטוח לאומי לקבלת קצבת ילד נכה, עפ"י תנאים מסוימים בהתאם לחוקי הביטוח הלאומי.   בפנייה לביטוח הלאומי, אין כמובן כל צורך להוכיח אחריות או רשלנות.  מדובר בזכאות לכל תושבי מדינת ישראל, והזכאות נקבעת לאחר בדיקה ע"י ועדה רפואית בביטוח הלאומי. 
 
כך או כך, מדובר בטרגדיה איומה, בפציעה קשה,  בשמחה גדולה שהפכה לדאגה ועצב, אך, כאמור, לא בכל מקרה קשה יש לחוק ולפסיקה מענה לפיצוי נפגע.   הדבר תלוי, כמובן, בתרחישים השונים ובנסיבות השונות, כפי שפורטו לעיל בקצרה. 
 
יש להדגיש כי כל האמור במאמר זה מבוסס על הפרסומים באמצעי התקשורת בלבד וללא כל ידיעה ממשית על העובדות האמיתיות באשר לנסיבות התאונה ולהיקף הפציעה. 
 
לסיום, אאחל לכל בית ישראל המשך חג שמח וזהירות בדרכים! 
 
 
בעלת משרד בוטיק העוסק בתחום הנזיקין והביטוח.