מאמר להדפסה

תיאוריית הקשר- הקשר בין דין פלילי לתעבורה

הידעתם? דיני התעבורה הם חלק מהדין הפלילי. לכן גם לאחר תאונת דרכים את עשויים למצוא את עצמכם מועמדים למשפט פלילי.

במאמרים שונים באתר בנושא דיני התעבורה הזכרנו שוב ושוב לציבור קוראינו כי דיני התעבורה הם חלק מהדין הפלילי במדינת ישראל וכי הסנקציות בגין עבירות תעבורה שונות (החל מעבירת חניה וכלה בגרם מוות בתאונה קטלנית-חלילה) כולן סנקציות עונשיות פליליות.
 
 
 

 
 

דין פלילי בתעבורה - האמנם?

 
נרענן בקצרה את זיכרון הקוראים בדבר הקשר בין דין פלילי לתעבורה. כפי שציינו, הדין הפלילי בישראל לא "מסתכם" בחוק העונשין המונה את העבירות בו ולא בחוק סדר הדין הפלילי במגדיר את סדרי הדין והפרוצדורה של מביתם של ההליכים הפליליים. אלא, ישנן הוראות חוק נוספות המהוות דין פלילי וטומנות בחובן סנקציות פליליות. למשל, פקודת הסמים המסוכנים. דוגמא נוספת לכך היא דיני התעבורה.
 
כך, למשל, ברור לכולנו כי תאונת דרכים שתסתיים במותו של אדם "אומרת דרשני" וסביר כי הליך פלילי מסוג כלשהו יפתח בעניין. אולם, פחות אינטואיטיבי לחשוב כי גם עבירת תנועה או חנייה עלולה לגרום סנקציה פלילית רק מעצמה (בלא "תוספת" של תקיפת שוטר, אי תשלום דוחות וכו'). אבל, גם אינטואיציה ניתן לתקן וזה אכן אחד המקרים.
 

אם אתה "עבריין תנועה" אתה "עבריין נקודה"

 
אמנם זו עבירה שאין עימה קלון וזו עבירה שלרוב עונשה קל (מסוג חטא) אך, זו עדיין עבירה. יתר מכך, סוגי העבירות המנויות בדיני התעבורה רף מחמירות יותר ממרבית העבירות בחוק העונשין- הידעתם? מרבית העבירות בדיני התעבורה הן עבירות מסוג "אחריות קפידה" בהן לא נדרש כל יסוד נפשי של האדם ביחס להתנהגות שמהווה עבירה כלומר- כל מה שיש להוכיח הוא כי אדם מסוים עשה מעשה מסוים- לא נדרשת כוונה, רשלנות, פזיזות, אדישות ואף ידיעה. לעומת זאת, עבירות אחריות קפידה נדירות מאוד בחוק העונשין עצמו נוכח ההבנה כי זוהי "כזירה שהציבור לא יוכל לעמוד בה".
 

ומה עוד דומה בין דין פלילי לתעבורה?

 
גם ההליך עצמו דומה מאוד. אמנם קיים בית-משפט נפרד לדיני תעבורה (בדרגתו של בית משפט שלום) אך הדיון בו דומה לפלילי: הצדדים הם הנאשם ומולו המדינה- התביעה (תזכורת: להבדיל מההליך האזרחי. בו לרוב מדובר בשני פרטים המהווים צד לתביעה). 
 
לרוב, לתפקיד שופט תעבורה מתמנים עורכי-דין להם ניסיון עשיר בדין פלילי ובתעבורה (ולא לחינם מרבית עורכי-הדין הפליליים עוסקים גם בדיני התעבורה). אין מתחייב כי כל עורך דין פלילי יתמחה גם בדיני תעבורה אולם, עורכי הדין המתמחים בתעבורה נדרשים להתמחות גם בהיבטים הרלוונטיים לכך של הדין הפלילי.
 
בסמכותו של שופט בבית-משפט לתעבורה להורות על מגוון רחב של סנקציות שרובן ככולן "מזוהות" עם הסנקציות הפליליות: מאסר, מאסר על תנאי, קנסות, שלילת רישיון ועוד. מדוע סנקציות התעבורה "מזכירות" סנקציות פליליות? משום שאלו אכן סנקציות פליליות.
 

אז איפה ראינו את הקשר בין דין פלילי לתעבורה?

 
ראשית, זו אותה מערכת דינים- בעיקרה פלילית. שנית, התנהלות המשפט בבית המשפט לתעבורה- הצדדים למשפט; שלישית, הסנקציות שבסמכות שופט התעבורה, ואף ישנו קשר בפרקטיקה של עורכי-הדין בבחירת תחומי העיסוק שלהם.  ולכן, נדגיש שוב: אל תטעו קיים קשר בין דין פלילי לתעבורה- זהו אותו דין. המילה "תעבורה" במקרה זה מהווה רק הטעייה פוטנציאלית. בדיוק להיפך- עבירות התעבורה הן לרוב עבירות אחריות קפידה המקדות מאוד את הוכחת חפותו של הנאשם בהן.