סגור

מצא עורך דין :

קטגוריה
תחום עיסוק
בחר איזור
בחר עיר

בקשה לאישור תביעה ייצוגית- מי רשאי להגישה?

כיצד נבחר מי ידבר בשם קבוצת התובעים ? ומהם הקריטריונים בכדי להיות לתובע ייצוגי ולדבר בשם כולם.

בקשה לאישור תביעה ייצוגית- מי רשאי להגישה?
24/10/2013 | 11:31 | מאת: מערכת אתר iLaw |
כפי שראינו בסדרת המאמרים אודות תביעות ייצוגיות ובשני המאמרים הקודמים אשר עסקו בהליך הגשת בקשת אישור לתביעה ייצוגית- לא כלל קבוצת הנפגעים לוקחת חלק אקטיבי בהליך התביעה הייצוגית אלא רק התובע הייצוגי (מי שמדבר בשמם של חברי הקבוצה הנפגעת- התובעים) ובא כוחו עורך הדין המייצג.
 
 
 
 
 

כיצד נבחר אותו תובע ייצוגי? מי הוא יכול להיות? ובשם מי הוא רשאי לדבר?

 

 
  • לפני חוק תובענות ייצוגיות (לפני שנת 2006) – ההסדרים הקודמים היו לפי המודל הנהוג בשיטת המשפט האמריקאית –התובע הייצוגי יכול היה להיות  רק יחיד שהוא חבר קבוצה.
     
  • ההסדר בחוק תובענות ייצוגיות כיום (החל משנת 2006)– קובע כי תובע ייצוגי יכול להיות לא רק יחיד שהוא חבר קבוצה אלא גם גורמים ציבוריים. כלומר, גם גוף שלם (עמותה, חברה, תאגיד פרטי או ציבורי, שותפות ועוד) אשר יכולים לדבר בקול אחד בשם כלל קבוצת הנפגעים ולהגיש בקשה לאישור תביעה ייצוגית נגד נתבע כלשהו.
אחרי שענינו על השאלה "מי אתה אדוני התובע הייצוגי" (פיסית), נעבור לשלב הבא- מה המניעים של התובע הייצוגי ואיך הוא נבחר מבחינה מהותית?
 
 

התובע אשר מגיש בקשה לאישור תביעה ייצוגית חייב להיות אדם שיש לו עילת תביעה

 

 
  • כלומר, זה לא יכול להיות אדם "תלוש" שכלל לא נפגע ממעשי החברה הנתבעת. אלא גם הוא חייב להיות מבין הנפגעים בגין מעשי או מחדלי הנתבעת.
     
  • תנאי נוסף הוא כי התביעה מעוררת שאלות מהותיות של עובדה או משפט המשותפות לכלל החברים הנמנים עם קבוצת התובעים, בשם אותה קבוצה. כלומר, אם לפלוני שנפגע משירותי חברת הלוויין "Cold" נגרם נזק בגין הפסד ימי עבודה; ולאלמוני נגרם נזק משירותיה של חברת Cold בשל תקלה שונה והוא נפל במדרגות; ויוסי נפגע משירותי חברת Cold אבל זה היה כמה שנים לפני-כן ובעניין הנחת תשתית אינטרנט ולא טלוויזיה- הרי שלכל אחד מהם נגרם נזק בגין מעשיה או מחדליה של חברת Cold ואולם אין להם שאלות משפטיות משותפות ולנזקים שנגרמו להם אין נסיבות עובדתיות מן המשותף.

 

התובע הייצוגי אשר מגיש בקשה לאישור תביעה ייצוגית יכול להיות גם ארגון או גוף. אולם, במצב זה יחולו עוד תנאים ודרישות לאישור התביעה הייצוגית:

 
  • אם ארגון הוא התובע הייצוגי קיימת דרישה כי התביעה היא בתחום המטרות הציבוריות (או אחת מהן) של הארגון. למשל- המועצה הישראלית לצרכנות אם תשמש כתובע ייצוגי בעילה בגין הפרת חוק הגנת הצרכן. בנוסף, גם במצב זה לעניין אישור הבקשה להגשת תביעה ייצוגית נדרש כי התביעה הייצוגית תוגש בשם קבוצת פרטים שאותה תביעה מעוררת בעניינם שאלות משותפות (בניגוד למצב שתואר בדוגמא של חברת Cold לעיל). 
 
  • תנאי נוסף הוא- ותנאי משמעותי- כי בית המשפט השתכנע שקיים קושי להגיש את הבקשה לאישור תביעה ייצוגית על-ידי "אדם פשוט" (ולא ארגון) שיש לו עילת תביעה. כלומר, המטרה היא למנוע מצב בו בכל מקרה של רצון להגיש בקשה לאישור תביעה ייצוגית ארגון יעמוד בראש התביעה ויקדם את האינטרסים הפרטיים שלו. לכן, נדרש להוכיח כי אכן קשה למצוא תובע "פשוט" שיוביל את המהלך.
קיים לכך כמובן חריג: כאשר מדובר במועצה הישראלית לצרכנות. זו יכולה להגיש תביעה כאמור גם אם אין קושי לאתר אדם בעל עילת תביעה.
 
 

נכתב על-ידי: מערכת האתר

שאלות על המאמר? מוזמנים לשאול בפורום צרכנות ותביעות קטנות

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך

 

שאל בפורום

מענה משפטי מקצועי ומהיר, קבלו תשובות בדוא”ל ללא עיכוב

ליצירת קשר עם עו"ד משפט אזרחי

עורכי דין מובילים - תביעות ייצוגיות

עו"ד דקל קרבר

"נשמח לספק לכם שירותי ייצוג מקצועיים ולהשיג את התוצאות הטובות ביותר תוך דגש על שירות מסור ומקצועי..."

עוד עו"ד מובילים בתחום משפט אזרחי