סגור

מצא עורך דין :

קטגוריה
תחום עיסוק
בחר איזור
בחר עיר

רישום זכויות יוצרים- האם זו חובה?

האם נדרש רישום כלשהו לזכות היוצר על יצירתו ומה המשמעות של אותה זכות יוצרים? עו״ד לירון פרמינגר עושה סדר

רישום זכויות יוצרים- האם זו חובה?
24/01/2016 | 07:27 | מאת: עו"ד לירון פרמינגר |

אחרי שהרחבנו במאמרים באתר זה על המשמעות של זכויות יוצרים, התפתחות זכויות היוצרים ודיני זכויות היוצרים, ננסה להתמודד עם השאלה האם נדרש רישום כלשהו לזכות היוצר על יצירתו ומה המשמעות של אותה זכות יוצרים.

על גבי מוצרים שונים ויצירות שונות תוכלו לראות את הסימן של האות "סי" באנגלית (C) במוקפת בעיגול- © 

רבים טועים לחשוב כי משמעות הסימן " © " היא "copy rights" ובעברית- זכויות יוצרים. היינו, רק כשעל היצירה מופיע הסימן- אזי היא רשומה ומוגנת. יש כאן שתי טעויות בסיסיות! הראשונה: המשמעות של האות "סי" והסימן " © " אינה "זכויות יוצרים" אלא זהו קיצור ל- Library of Congress,, LCO, ספריית הקונגרס האמריקאית. והשנייה, היא כי לא כל יצירה שאין עליה סימון זה אינה מוגנת.

נסביר: ספריית הקונגרס הלאומית של ארצות הברית היא מקור מידע ליצירות ומקורות רבים מאוד, ובשיטת המשפט האמריקאית נעשה שימוש בספריית הקונגרס על-מנת לתת גושפנקא לזכויות היוצר. אכן, הייתה תקופה בארצות הברית בה כל יוצר שרצה להגן על יצירתו בדיני זכויות היוצרים האמריקאיים נדרש לשלוח מספר עותקים (שני עותקים) מיצירתו לספריית הקונגרס ושם היצירה הייתה מאומתת (מקוריות היצירה) ונבדקת, ולאחר אימות זה היה מוקנה ליצירה הסימן של הספרייה כדי לסמל את רישום זכויות היוצר ואת ההגנה על היצירה. אולם, כיום זה לא בהכרח המצב המשפטי בארצות הברית ובוודאי שאין זה המצב המשפטי בארץ, ואין להסיק מכך על חובת רישום של זכויות יוצרים בארץ. לכן, אם אתם נתקלים ביצירה עליה הסימן " © "- למשל, ספר ישראלי- סביר להניח שזו טעות במצב הדברים המשפטי ורק ניסיון להזהיר את הקוראים ואת עושי השימוש העתידיים ביצירה- כי קיים יוצר לו נתונות זכויות היוצרים על היצירה, ולכן יש לנהוג ביצירה כפי שמותר בדין (וראו לעניין זה מאמרים באתר בנושא שימוש הוגן והפרת זכויות יוצרים). אולם, ברור כי הספר הישראלי לא שמור בספריית הקונדרס האמריקאית, ולכן לסימן אין באמת משמעות משפטית.

איך מגנים על היצירה?

אז האם באמת נדרש רישום של יצירה כדי שיחול עליה חוק זכויות יוצרים? לא. מספיק שהיצירה ניתנת "לקליטה" באחד מהחושים כדי להעניק לה (ליצירה המקורית) הגנה לפי חוק זכויות יוצרים. וגם אם לא נעשה רישום כלשהו ליצירה, היצירה עדיין תזכה להגנה כחוק: כל חיי היוצר (של היצירה המקורית) פלוס שבעים שנים נוספות. האם המשמעות היא כי היצירה של סופר שמת לפני 100 שנים אינה מוגנת בזכויות יוצרים? לכאורה, התשובה היא כן. אם זכויות היוצרים היו נתונות לו- הרי שחייו הסתיימו ושבעים שנים נוספות כבר חלפו מאז. אך, אם זכויות היוצרים על הספר עוברות מדור לדור במשפחתו- הרי שהן עדיין קיימות. למשל, זכויות היוצרים על היצירות של איינשטיין הוקנו לאוניברסיטה העברית בירושלים שהיא תאגיד רשום במדינת ישראל. ולכן, כל עוד התאגיד לא חדל מלהתקיים- ישנה הגנה של חוק זכויות היוצרים על יצירותיו של איינשטיין שנפטר בשנת 1955.

כפי שכבר חזרנו ואמרנו- במדינת ישראל לא קיימת חובת רישום של יצירה על מנת להקנות לה הגנה לפי חוק זכויות יוצרים. אולם, אין להסיק מכך על כלל התחומים בענף המשפטי של הקניין הרוחני! פטנט שלא נרשם כדין- אינו פטנט המוגן בחוק הפטנטים.

האם יצירה ישראלית מוגנת בכל העולם?

 האם יצירה ישראלית מוגנת באירופה? כן. כלומר, שיר ישראלי שלא נרשם מוגן במדינת ישראל גם אם לא נרשם ומוגן גם באיטליה היות ואיטליה וישראל חברות באותה אמנת ברן הבינלאומית העוסקת בזכויות יוצרים. ואם נחדד: יצירה שנוצרה במדינה כלשהי ומוגנת בה לפי חוק זכויות היוצרים המדינתי תזכה להגנת זכויות יוצרים בכל המדינות החתומות על אותה אמנה בינלאומית.

 לכן, הרישום אינו בגדר חובה בישראל ואינו מתחייב לשם הגנה בחו"ל. אז בניגוד למה שאולי חשבתם- אין חובת רישום על יצירות. וכן, גם בלי רישום וגם בלי סימן ה- " © " יחול חוק זכויות יוצרים!

 יחד עם זאת, כפי שכולנו יודעים, על אף שקיימת לנו זכות מהותית, עדיין ישנם מצבים בהם יש צורך בהוכחה שאכן אני הוא היוצר של היצירה ואף לפעמים ישנן מחלוקות מתי נוצרה היצירה. לשם כך קיימים גופים שונים אשר מעניקים שירותים אשר יכולים לתת תוקף ראייתי למועד רישום היצירה ובכך יכול היותר לקבל אישור מאת עו"ד בלתי תלוי על המועד שבו הופקדה היצירה בידיו של אותו עו"ד ובאמצעות אישור זה תהיה בידי היוצר ראיה טובה למועד שבו נרשמה היצירה. הדבר יכול לסייע בהוכחת זכות היוצר ומועד יצירת היצירה בהתדיינות משפטית ככל שתהיה.

 

שאלות על המאמר? מוזמנים לשאול בפורום זכויות יוצרים

 

שאל בפורום

מענה משפטי מקצועי ומהיר, קבלו תשובות בדוא”ל ללא עיכוב

אודות כותב המאמר

עו"ד לירון פרמינגר

"על מנת לספק ללקוחותיי את השירות הטוב ביותר, מקפיד על לימוד מקיף ורחב אודות עסקיהם"

הצג טלפון

ליצירת קשר עם עו"ד לירון פרמינגר

עורכי דין מובילים - קניין רוחני

עו"ד יריב קדם

"המכנה המשותף של לקוחותינו הוא פעילות מסחרית, עסקית ו/או משפטית בתחום הקניין הרוחני או סחר בינלאומי..."

עו"ד ליאת גלילי פרל

"משרדי מעניק ייעוץ וייצוג בנושאים שונים בקניין רוחני, מול גופים ורשויות שונות, בארץ ובחו"ל, תוך הקפדה על ידע ומקצועיות ..."

עוד עו"ד מובילים בתחום קניין רוחני