סגור

מצא עורך דין :

קטגוריה
תחום עיסוק
בחר איזור
בחר עיר

זכויות העובד - התעמרות במקום העבודה

ההתעמרות עשויה לבוא לידי ביטוי בעוצמות שונות שיכולות כמובן לפגוע בזכויות העובד ואף לגרום לו לנזק נפשי קשה. למרבה האבסורד ולמרות שישנם גורמים בכנסת ישראל שמנסים לעגן את הנושא הזה בחוק, נכון לעכשיו לא ממש מוסדר. אז מה בכל זאת עמדת החוק?

זכויות העובד - התעמרות במקום העבודה
15/03/2017 | 12:53 | מאת: עו"ד לוטם מסיקה |

התעמרות במקום העבודה וזכויות העובד –  האם גם את או אתה חוויתם סוג של פגיעה מצד המעסיק בעבודה?

 
התעמרות בעובדים ופגיעה בעובד במקום העבודה קיימת בכל מיני אופנים שונים. ההתעמרות עשויה לבוא לידי ביטוי בעצמות שונות שיכולות כמובן לפגוע בזכויות העובד ואף לגרום לו לנזק נפשי קשה (לעיתים רחוקות אפילו בלתי הפיך). מטלות משפילות, דיבור לא ראוי, קללות, צעקות, הוצאת דיבה, ועוד דרכים שונות ומשונות שמשמשות לא פעם מעסיקים בעלי לב אטום הם רק חלק מן הדוגמאות של התעמרותם בעובדים. למרבה האבסורד ולמרות שישנם גורמים בכנסת ישראל שמנסים לעגן את הנושא הזה בחוק, נכון לעכשיו לא ממש מוסדר. עדיין אין חקיקה מסודרת בספר החוקים של מדינת ישראל.
 

זכויות העובד - התעמרות במקום העבודה

 
נזק נפשי פוטנציאלי – מהי עמדת החוק בנושא הזה?
 
כל מי שמבטל ו/או מניח שהנושא של התעמרות והתעללות בעובדים הוא נושא זניח ושולי, כדאי לשקול את העובדות הבאות ממחקרים שנעשו בנושא: המחקרים מוכחים כי קרוב ל-50% (מחצית מהעובדים!) במדינת ישראל חוו התעמרות המקום עבודתם או חשו נפגעים מפעולות של הממונים עליהם, סבלו כתוצאה מכך מבעיות בריאות שונות! נתון מדאיג לא פחות מציג את התמונה העגומה הבאה - 10% מכלל ההתאבדויות במדינת ישראל נובעות באופן ישיר או עקיף ממקרי התעמרות במקומות העבודה. כעת ניתן להבין בבירור שלא מדובר כאן בפגיעה זניחה בזכויות העובד או במקרים ספורדים בודדים, אלא מקרים רבים ובגרימת נזק נפשי ו/או בריאותי ממש של לאנשים שכאמור עדיין לא מוגנים ממש בחוק!
 
בישראל נעשה ניסיון להעביר חקקיה שתסדיר את הנושא של זכויות העובד גם בתחום היחסים הבינאישיים של עובד - מעביד. המטרה כמובן היא לתת הגנה לעובדים מפני מקרים של התעמרות במקום העבודה. החוק המדובר, עבר בקריאה טרומית בתחילתה של שנת 2015. מאז עברו להם בערך שנתיים נוספות והמצב בשוק העבודה בארץ לא השתפר, בלשון המעטה. אז למרות שהנושא עדיין ממתין לחקיקה ולא אינו מוסדר, קיימות מספר דרכים משפטיות בהן ניתן להילחם בסוגיה הבעייתית הזו.
 

זכויות העובד - עיגון זכויות העובדים בנושאי התעמרות טרם החלת החוק החדש

 
עד שהחוק החדש ייתוקן וייכנס לתוקפו, עובדים שסובלים ממקרי התעמרות והשפלה במקום העבודה, רשאים לפעול בכל אפשרויות העומדות לזכותם על פי חוק, משפט ותקדימים משפטיים שהיו. למשל, על מקרה כגון האשמת שווא של העובד את המעביד ו"המצאת עובדות" שלא היו ולא נבראו מעולם, ראשי העובד לתבוע את המעסיק על "הוצאת דיבה". דוגמאות דומות נוספות ניתן לראות במקרים של הטרדות מיניות, עוד טרם כניסת החוק המגן מפני הטרדות מיניות במקום העבודה לתוקפו. בזמנו, היו רשאיות העובדות אשר סבלו ממקרים של הטרדות לתבוע את מעסיקיהן בבית המשפט - כאשר השופטים על פי שיקול דעת של ראיות, צדק והוכחת נזק קבעו שהמעסיקים אכן אשמים. נכון יהיה לומר שכל עוד אין חוק מעוגן ומסודר ומצב המשפטי מסובך יותר וקשה יותר להגיע להכרעה מידיית בתחום זה. אך אין זה נכון לומר שאין מה לעשות בנידון ומכיוון שאין חוק, לא ניתן לתבוע את המעסיקים בנושא זה!
 
יתרה מכך, עובד שאינו מעוניין להמשיך לעבוד במקום העבודה שלו בעקבות מקרים של התעמרות מצד הממונים עליו ומנהליו הישירים, זכאי להתפטר והתפטרותו תחשב כפיטורים! כיצד יכול להיות הדבר? פשוט, התפטרות מסוג זה נחשבת להגדרה של "הרעה מוחשית של תנאי העבודה", וכך נחשבת לפיטורים ולא להתפטרות. מצב זה מטיב כמובן עם העובד ומאפשר לו לכל הפחות, לקבל את פיצויים הפיטורים ועשוי להקל עליו במעט את חיפוש מקור ההכנסה הבא.
 
בסיכומם של דברים נמצא, כי התעמרות במקום העבודה קיימת, וודאית ולא ניתן להתחכש למציאות הנוראה הזו. זוהי בעיה של ממש בארץ ובעולם כולו. הנושא הזה (כמו נושאים רבים חשובים) חייב להגיע בקרוב לחקיקה ולהסדרה. ובכל זאת, למרות שהנושא עדיין אינו מופיע בספר החוקים של מדינת ישראל, ישנן מספר דרכים וכלים משפטיים להתמודד עם המקרים הללו. אל תחשבו אין מה לעשות בנידון מכיוון שעדיין אין חוק מסודר בנושא ההתעמרות!
 
 
למידע נוסף בתחום זכויות העובד בפרט ודיני עבודה בכלל - אני מזמינה אתכם ליצור איתי קשר.

שאלות על המאמר? מוזמנים לשאול בפורום דיני עבודה

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך

 

שאל בפורום

מענה משפטי מקצועי ומהיר, קבלו תשובות בדוא”ל ללא עיכוב

אודות כותב המאמר

הצג טלפון

ליצירת קשר עם עו"ד לוטם מסיקה

עורכי דין מובילים - דיני עבודה

Gו"ד קובי בן סימון
עו"ד קובי בן סימון

"משרדנו שם לו למטרה להעניק לכל אחד מלקוחותיו שירות נאות, יחס אישי, ואת מלוא תשומת הלב הראויה..."

עו"ד סיון שטינברג פליישר
עו"ד סיון שטינברג- פליישר

"לוחמת על זכויות לקוחותיי ללא פשרות, כאשר לנגד עיני כל העת טובתם האישית בלבד..."

עוד עו"ד מובילים בתחום דיני עבודה