סגור

מצא עורך דין :

קטגוריה
תחום עיסוק
בחר איזור
בחר עיר

ייפוי כוח מתמשך

חשבתם פעם על היום בו לא תהיו במצב לקבל החלטות הנוגעות לגופכם או לרכושכם? מוזמנים לעיין במאמרו של עו"ד תום חיימוב בנושא ייפוי כוח מתמשך, המהווה חלופה להליכי מינוי אפוטרופסות. חשוב להכיר.

ייפוי כוח מתמשך
03/05/2023 | 08:35 | מאת: עו"ד תום חיימוב |

חשבתם פעם על היום בו לא תהיו במצב לקבל החלטות הנוגעות לגופכם או לרכושכם? מרבית האנשים חושבים רק על היום שאחרי מותם ומכינים צוואה, אך שוכחים להכין צוואה לימים בהם הם עדיין יחיו, אך כבר לא יהיה כשירים, ולצערנו, זה לא חייב לבוא רק במצבים של זקנה. כל אדם, בכל גיל, יכול לקום יום אחד בבוקר ולמצוא את עצמו במצב בו הוא לא יכול לקבל החלטות לבד.

    

בישראל, עד לפני מספר שנים, כאשר אדם איבד את צלילות דעתו היה צריך לפנות לבית משפט על מנת למנות אפוטרופוס על גופו ו/או רכושו, ולאחר בדיקה מקיפה, בית המשפט היה ממנה אחראי לאותו אדם, או במילים מקצועיות ״חסוי״. חשוב לדעת שבמסגרת תיקי אפוטרופסות מתנהלים לא פעם קרבות משמעותיים בין בני המשפחה לגבי מי ימונה להיות האחראי, מה שמוביל לפעמים את בית המשפט למנות דווקא אפוטרופוס חיצוני.

  

אחד הסיפורים המוכרים ביותר בנושא הוא זה של הזמרת המפורסמת בריטני ספירס. לפני יותר מעשור, בעקבות משברים אישיים שעברה, נקלעה הזמרת למצב נפשי בו כבר לא יכלה לקבל החלטות על חייה. המשפחה הלכה לבית המשפט ובהחלטתו אביה מונה להיות האפוטרופוס שלה. מכאן שהוא שלט עליה. הוא יכל לקבל את כל ההחלטות בנוגע לגופה, רכושה וכל חייה. זה הגיע למצב שהוא החליט איזה רופא יטפל בה, איזה תרופות היא תיקח, וכמובן מה יהיה על הכסף שלה. לפי עדויות המשפט, הוא אסר עליה להתחתן ולהיכנס להריון, וכל זה במסגרת החוק שמינה אותו לאחראי עליה.

  

תיקון חוק הכשרות המשפטית והוספת כלי משפטי - ייפוי כוח מתמשך

  

נחזור לישראל, בשנת 2016 תוקן החוק ונקבעו מספר חלופות לאותה אפוטרופסיות שמטרתן לשמור על הרצון החופשי של האדם ולהקטין כמה שיותר את הפגיעה באוטונומיה שלו. אחת מהן היא ייפוי כוח מתמשך. זהו למעשה מסמך משפטי המאפשר לכל אדם בגיר, לקבוע בעצמו מי יטפל בענייניו בעתיד ביום בו הוא לא יכול לטפל בהם בעצמו. אותו מיופה הכוח (יכול להיות גם יותר מבן אדם אחד) יהיה מוסמך לפעול בשם האדם שמינה אותו. ייפוי כוח יכול להתייחס לכל תחומי החיים (עניינים רפואיים, אישיים, כלכליים וכו׳) או רק לחלקם. בנוסף ניתן לתת הוראות מקדימות כמו איפה הוא ירצה לגור, מי הרופא שהוא רוצה שיטפל בו וכו׳.

  

האדם אשר ממנה את מיופה הכוח, צריך לאשר מול עורך הדין שמכין את המסמך שהוא מבין את המשמעות ושהוא עושה זאת מתוך רצונו החופשי ולא הופעל עליו שום לחץ או איום. ומן הצד השני, מי שמונה להיות מיופה הכוח חייב לתת את הסכמתו מול עורך הדין ולחתום גם הוא, ומיותר לציין שלא ניתן להכריח אף אחד לשמש מיופה כוח של אף אדם.

  

כאמור, להבדיל מאפוטרופסות, הפעלת ייפוי כוח לא מותנית בקבלת צו מבית משפט. עקיפת הצורך במערכת המשפט מעלה המון שאלות לגבי אופן הפעלת המנגנון והפיקוח עליו. לטובת העניין נקבעו בחוק תנאים ומגבלות בנוגע להכנת ייפוי הכוח. אחד מהם הוא שהממנה יכול לחייב את מיופה הכוח שהוא בחר לדווח לאפוטרופוס הכללי (מטעם משרד המשפטים) לדווח על פעולותיו ולקבל אישור לפני ביצוע החלטות מסוימות, באותה מידה הוא גם יכול להחליט שהוא סומך עליו ״בעיניים עצומות״ ולפטור אותו מזה. אך גם במצב שכזה, ישנן פעולות מסוימות אשר החוק מחייב עליהן אישור של בית משפט לפני ביצוען כמו למשל מכירת דירה של האדם.

  

בניגוד להליך האפוטרופסות, לייפוי כוח מתמשך יש מספר רב של יתרונות. אחד מהם הוא העובדה שיפוי כוח מתמשך מאפשר לאדם עוד בעודו כשיר, בריא וצלול להחליט בעצמו מי ידאג לו ולענייניו, לעומת אפוטרופסות שבה ההחלטה מגיעה רק לאחר שהאדם איבד את כשירותו וצלילותו, ללא שום התחשבות ברצונותיו ובעמדותיו. אם נחזור לבריטני ספירס, סיכוי רב שאם היא הייתה מכינה ייפוי כוח מתמשך, לא אביה היה זה שנבחר להיות הממונה עליה.

   

אז מהו התהליך של חתימה על ייפוי כוח מתמשך? הכנת ייפוי הכוח יכולה להתבצע רק על ידי עורך דין שעבר הסכמה מטעם האפוטרופוס הכללי. בפגישה עם עורך הדין, האדם שמעוניין לערוך ייפוי כוח מספק כמה שיותר מידע על מצבו האישי, הכלכלי, המשפחתי וכו׳. כעת הוא מחליט האם הוא ממנה אדם אחד או כמה. הוא יכול גם לחלק את ההחלטות בין כמה מיופי כוח (אדם אחד שיחליט על כל מה שקשור בכסף, אחר שיחליט על הענייניים הרפואיים וכו׳). במקרים בהם יש מספר מיופי כוח, הוא צריך לציין מי מבניהם הוא בעל המילה האחרונה במקרים של אי הסכמות. בסיום התהליך מפקידים את המסמך באתר של האפוטרופוס הכללי שצריך לתת את האישור הרשמי והחוקי לייפוי הכוח.

   

אם כך, אל תחכו שיהיה מאוחר מדי כדי שלא תגיעו למצב של אפוטרופסות שנכפית עליכם כמו בריטני ספירס, ובטלו את המחשבה שאי כשירות וצלילות היא נחלתם של המבוגרים בלבד. הסדירו ייפוי כוח משלכם על מנת לשלוט על העתיד שלכם (גם אם וכאשר שיהפוך לפחות ורוד).

שאלות על המאמר? מוזמנים לשאול בפורום ייפוי כוח מתמשך

 

שאל בפורום

מענה משפטי מקצועי ומהיר, קבלו תשובות בדוא”ל ללא עיכוב

אודות כותב המאמר

תום חיימוב
עו"ד תום חיימוב

"משרד מ.חיימוב מתמחים בתחום המקרקעין הכולל עסקאות מכר ורכישה, מיסוי מקרקעין, היטלי השבחה, תמא 38 ועוד..."

הצג טלפון

ליצירת קשר עם עו"ד תום חיימוב

עורכי דין מובילים - דיני משפחה

ריקי אופק אבן צור
עו"ד ריקי אופק אבן צור

משרד עורכת הדין ריקי אופק מציע שירותי משרד בתחומים של -פשיטות רגל ייצוג חייבים,פירוקי חברות,דיני משפחה ודיני עיזבונות.

עו"ד אריה לרנר
עו"ד אריה לרנר

"המשרד מציע פתרונות משפטיים ברמה גבוהה, תוך התאמה מלאה לצרכיו של הלקוח ובהתאם לנסיבות המקרה..."

עו"ד סימיה ויצמן
עו"ד סימיה ויצמן

"ניסיון עשיר בטיפול וייצוג בתחום דיני המשפחה והגירושין, ברגישות ובמקצועיות חסרת פשרות..."

עו"ד דניאל הומיונפר
עו"ד דניאל הומיונפר

"מתמחה בתחום הגירושין והגישור, ועוסק בין היתר בתיקים בעלי מורכבות משפטית גבוהה, בסבלנות רבה, זמינות ושקיפות מלאה בכל צעד וצעד בדרך..."

עו"ד חיה לזר נוטקין

"אני מאמינה כי יש להתחיל טיפול בתיק משפטי בתחום דיני המשפחה על ידי למידה ובניית אסטרטגיה שמתאימה לאותו לקוח ולאותו מקרה"

יניב בוקר
עו"ד יניב בוקר

"מתמחה בדיני משפחה בכלל ובהליכי גירושין בפרט. מוזמנים לשוחח עימי לקבלת האסטרטגיה המשפטית הנכונה עבורכם...".

דרור הראל
עו"ד דרור הראל

מתמחה במשפט אזרחי ומסחרי, חוזים, תביעות כספיות, עסקים וחברות, ייעוץ משפטי ליזמים וסטארטאפים, דיני אינטרנט, צוואות וירושות.

אורית בן ברוך
עו"ד אורית בן ברוך

"הניסיון המקצועי שלי יחסוך לכם מס.."

עו"ד עודד פסקל

מנהל משרד התחום דיני משפחה , הסכמי ממון , הסכמי גירושין מורכבים , ירושות צוואות ועוד. צוות המשרד ישמח להעניק ייעוץ וליווי מקצועי בכל שלבי התהליך

עו"ד משה פרץ
עו"ד משה פרץ

"ליווי לכל אורך ההליך המשפטי אל מול הגורמים הרלוונטיים תוך דגש על מתן יחס אישי ומקצועי..."

עוד עו"ד מובילים בתחום דיני משפחה