סגור

מצא עורך דין :

קטגוריה
תחום עיסוק
בחר איזור
בחר עיר

מחירי הנדל"ן ודיני מושבים

מדוע יש עליות משמעותיות במחירי הנדל"ן? מדוע יש מושבים שמשלמים על נדל"ן בשיעור מופחת? ומה אומרת על כך מועצת מנהל מקרקעי ישראל?

מחירי הנדל"ן ודיני מושבים
05/03/2014 | 12:31 | מאת: מערכת אתר iLaw |
במאמר זה נסקור את אחד הבג"צים החשובים יותר שניתנו על-ידי בית המשפט העליון בסוגית דיני המושבים (וכפי שראינו כבר, בהחלט ישנה מערכת דינים כמעט נפרדת המתייחסת למושבים הזוכה לכינוי "דיני מושבים").
 
 
 
 
 
 
לפני שניגש לבג"ץ נקדיש כמה מילים לתופעה כואבת שכולנו עדים וערים לה- העלייה במחירי הנדל"ן בארץ. כל מי שאי פעם חלם על בניית בית קטן וחמוד במושב יודע כי גם במושבים ישנה עלייה משמעותית במחירי הנדל"ן, ושם מדובר בעליות שהן לעיתים גבוהות וחסרות פרופורציה גם ביחס למחירי הנדל"ן בארץ.
 

מדוע במושבים יש עלייה משמעותית במחירים?

 
כפי שכבר ראינו במאמרים אחרים באתר העוסקים בדיני המושבים- הקרקע עליה בנויי במשק החלאי הנה קרקע בבעלות המדינה ומוסדותיה (מנהל מקרקעי ישראל) לאור כך, ישנן הגבלות קנייניות שונות בדיני המושבים על בניית בתי מגורים וייעוד השטח למטרות שאינן עיבוד חקלאי
 
בעבר מועצת מנהל מקרקעי ישראל איפשרה למושבים (מכוח סמכותה לקבל החלטות, החלטה מספר 737) להקים שכונות המיועדות למגורים על קרקעות המושבים.
 
ההחלטה איפשרה למושבים לשלם על כך למנהל מקרקעי ישראל בשיעור מופחת- הנחה של 25% משווי שוק הנדל"ן על בניית שכונה כזו. החלטה אחרת של מנהל מקרקעי ישראל (החלטה מספר 727) אפשרה לקבל הנחה של 27% כאשר המושבים היו 'פונים' למנהל מקרקעי ישראל במטרה לבנות על שטח מסוים שכונות מגורים.
 

למה שהם יבנו בזול בעוד כל המדינה משלמת ביוקר?

 
החלטות והנחות אלו הגיעו לפתחו של בית המשפט העליון כאשר עמותת "שיח חדש" הגישה בג"ץ בעניין. בית המשפט העליון ביטל את החלטות מועצת מנהל מקרקעי ישראל אשר אפשרו את ההטבות האמורות לבנייה במושבים.
 
לאחר החלטת בית המשפט העליון מועצת מנהל מקרקעי ישראל קיבלה מספר החלטות אשר מקשות דווקא על "המושבניקים". כך, למשל, מי שירצה למכור את השטח אשר הוא שוכר במושב מהמדינה (שכירות לטווח ארוך, כאמור, הבעלות היא של מנהל מקרקעי ישראל) ישלם למנהל מקרקעי ישראל עוד 15% משווי החלקה. כלומר, 115%!
 

האם זה הוגן?

 
לא בהכרח. אבל לא רק כלפי "בני המושבים" אלא גם כלפי שאר הציבור אשר מעוניין ברכישת קרקע על אשמת מושב במטרה להקים שם את ביתו. ואכן, בשנים האחרונות גדל הביקוש למגורים במושבים לאור איכות החיים הגבוהה המזוהה עם המגורים במקומות אלו.
 
המגבלות הקיימות על זכויות הקניין והמקרקעין וההוראות השונות בדיני המושבים הולכות ומרחיקות את "האידיליאה הפסטוראלית" מאיתנו מידי יום. נוסיף לכך את הגידול בביקוש והעלייה במחירי הנדל"ן גם בערים- ועם מה בעצם נותרנו? 
 
אולם, התמונה לא בהרכח כה עדומה, כפי שראינו במאמרים אחרים באתר בנושא דיני מושבים- המגבלות הקיימות בכוח חוק ותקנות אמנם נוקשות וקשוחות יחסית אך מעת לעת ישנה מגמת "ריכוך" אשר מתבטאת בהצעות חוק שונות שנועדו לקדם את דיני המושבים לכיוון הצרכים היומיומיים והמציאות הקיימת. אז אולי בשנה הבאה בבית במושב..
 
 
 

נכתב על-ידי: מערכת האתר

שאלות על המאמר? מוזמנים לשאול בפורום דיני מקרקעין

 

שאל בפורום

מענה משפטי מקצועי ומהיר, קבלו תשובות בדוא”ל ללא עיכוב