סגור

מצא עורך דין :

קטגוריה
תחום עיסוק
בחר איזור
בחר עיר

יצירה מוזמנת - של מי הבעלות?

הזמנת שירות מגורם חיצוני כגון צילום קטלוג? יתכן שזכויות היוצרים אינם שלך! עו"ד עוז חיים במאמר המסביר מהי יצירה מוזמנת ואיך להתמודד עם סוגיית הבעלות על היצירה.

יצירה מוזמנת - של מי הבעלות?
21/09/2022 | 11:52 | מאת: מערכת אתר iLaw |

ניר הוא בעל מפעל נרות, באמצעותו הוא מייצר מגוון רחב של נרות אותם הוא מוכר לחנויות שונות. באחד הימים, החליט ניר לערוך קטלוג מהודר בו תופיע קולקציית הנרות שלו. לצורך כך, שכר ניר את שירותיה של ענת הצלמת, שצילמה את הנרות והעבירה לניר את התמונות. ניר הציב את התמונות בקטלוג והעלה אותן אחר כבוד לאתר האינטרנט שלו ואף שיתף אותם בעמוד הפייסבוק שלו.

מי בעל זכויות היוצרים בנרות? האם ניר? או שמא ענת?

הסוגיה שתוארה לעיל- העוסקת בדינה של היצירה המוזמנת- הינה סוגייה מעניינת וחשובה מאין כמוה, שכן היא נחלתם של עסקים רבים הנתקלים בה מדי יום משני צידי המתרס. מה הדין כאשר אדם או עסק מזמינים מאדם אחר יצירה הנתפרת למידותיהם? למי השייכות ביצירה? האם למזמין או ליוצר?

ובכן, החוק קובע כי ברירת המחדל בכל הקשור ליצירה מוזמנת, תהיה כי היוצר (ולא המזמין) יהיה הבעלים הראשון של יצירתו- אלא אם הוסכם אחרת, בין במפורש ובין במשתמע.

אם כן, במקרה שלנו, ניר איננו הבעלים הראשון של התמונות אלא ענת הצלמת, זאת, אלא אם הוסכם אחרת בניהם. כלומר, בהעדר הסדרה מפורשת בכתב, ברירת המחדל היא שהתמונות אינן שייכות לניר, למרות ששילם עליהם. כל שיש לניר הוא רישיון לעשות בתמונות שימוש- זאת להבדיל מבעלות.

החוק אמנם מעניק לניר אפשרות להראות כי הוסכם בינו לבין ענת הצלמת באופן "משתמע" כי הזכויות אמורות לעבור אליו. אך כפי שוודאי ניתן להבין מהמילה "משתמע", מדובר במונח בעייתי הניתן לפרשנות רחבה שבסופו של דבר עלול להוביל את הצדדים להתנהלות משפטית ארוכה ויקרה שבסופה יחליט שופט האם "השתמע" כי הזכויות יעברו או לא. לא ניכר כי תהיה זו אפשרות מועדפת על עסקים רבים.

על כן, משהבנו שיצירה מוזמנת שייכת קודם כל ליוצר ולא למזמין, אלא כמובן אם מסכימים אחרת, מומלץ תמיד לערוך הסכם קצר בין המזמין לנותן השירותים לפיו כל זכויות היוצרים יהיו שייכות למזמין. בכך, ניצור ודאות ועצמאות בכל הקשור בשימוש ביצירות שהזמנו, אשר לעיתים מהוות כלי חשוב מאוד בהתנהלות העסקית היום יומית. בין יצירות מוזמנות אלה ניתן למנות לוגו, תמונות תדמית, אתר אינטרנט וכד'.

בהעדר אפשרות לעריכת הסכם ברור ומסודר, שזו הברירה העדיפה והנכונה, רצוי שיהיה תיעוד אחר כלשהו בין הצדדים המדבר על הבעלות בזכויות, כגון שליחת דואר אלקטרוני, התכתבות אחרת או במידת הצורך אף הקלטה.

חשוב לציין, שלמרות שברירת המחדל בחוק היא שהיוצר הוא הבעלים הראשון של היצירה, ישנם שני מצבים בהם ברירת המחדל מתהפכת, והמזמין יהיה הבעלים הראשון ולא היוצר. זאת כאשר מדובר בצילום של ארוע משפחתי או פרטי, או בציור דיוקן עצמי (פרוטרט).

בשני מקרים אלה, אלא אם הוסכם אחרת, יהיה אסור לצלם או לצייר, לפי ההקשר, לעשות שימוש כלשהו ביצירות אלה.  דין זה רלוונטי במיוחד לצלמי ארועים למינהם, אשר נוטים להציב את תמונות לקוחותיהם באתר האינטרנט שלהם, זאת ללא קבלת הסכמתם. לפי החוק, זכויות היוצרים בתמונות שייכות למזמינים ולא לצלם ולפחות לכאורה, בשימוש בתמונות, מפר הצלם את זכויות היוצרים של לקוחותיו.

נכתב על-ידי: מערכת האתר

שאלות על המאמר? מוזמנים לשאול בפורום זכויות יוצרים

 

שאל בפורום

מענה משפטי מקצועי ומהיר, קבלו תשובות בדוא”ל ללא עיכוב

ליצירת קשר עם עו"ד קניין רוחני

עורכי דין מובילים - קניין רוחני

עו"ד ליאת גלילי פרל

"משרדי מעניק ייעוץ וייצוג בנושאים שונים בקניין רוחני, מול גופים ורשויות שונות, בארץ ובחו"ל, תוך הקפדה על ידע ומקצועיות ..."

עו"פ גד בנט

"עריכת פטנט בצורה מקצועית, דורשת הבנה טכנית מקצועית ומעמיקה, לא פחות מחשיבה עסקית..."

עו"ד יריב קדם

"המכנה המשותף של לקוחותינו הוא פעילות מסחרית, עסקית ו/או משפטית בתחום הקניין הרוחני או סחר בינלאומי..."

דרור הראל
עו"ד דרור הראל

מתמחה במשפט אזרחי ומסחרי, חוזים, תביעות כספיות, עסקים וחברות, ייעוץ משפטי ליזמים וסטארטאפים, דיני אינטרנט, צוואות וירושות.

עו"ד לירון פרמינגר

"על מנת לספק ללקוחותיי את השירות הטוב ביותר, מקפיד על לימוד מקיף ורחב אודות עסקיהם"

עוד עו"ד מובילים בתחום קניין רוחני