מאמר להדפסה

כל כך הרבה חובות. איפה מתחילים ? - איחוד תיקים

צברת חובות בהוצאה לפועל? יש לכך פתרון! מאמר מערכת אודות תהליך איחוד תיקים בהוצאה לפועל.

לפני כמה ימים יצא פסק-דין בתביעתו של דניאל את אלון. אלון חייב לדניאל, בהוראת בית-משפט כמובן, 100,000 ש"ח. אלון משלם גם מזונות ילדים בשיעור של 3,000 ש"ח מדי חודש לגרושתו וגם חייב בסכום נוסף של 12,000 ש"ח לרועי בעקבות תביעה ישנה שהייתה ביניהם.

 

נבחן את המקרה של אלון במונחים מעט יותר משפטיים: אלון הוא ה"חייב" ובמצב המתואר יש לו "ריבוי נושים". לכל אחד מנושיו הוא חייב בסכום שונה ובעבור סיבה שונה. למעשה, היות וההוצאה לפועל היא הממונה על ביצוע פסקי-הדין של בית-המשפט, לאלון יש כעת שלושה תיקים שונים בהוצאה לפועל.

 

הרבה כאב ראש ביורוקרטי לא?

 

לא בהכרח. ההוצאה לפועל מאפשר לאנשים כמו אלון לבצע "איחוד תיקים". הרעיון הוא לאפשר לאלון לשלם את חובו, בהתאם ליכולתו ולתוכנית תשלומים שתקבע בהוצאה לפועל.  המטרה היא שכולם יהיו מרוצים - גם אלון ש"לא יודע איפה לשים את הראש מרוב תיקים וחובות" וגם שאר נושיו שרוצים לגבות את חובם. איחוד תיקים בהוצאה לפעול אמור לתת מענה לכל אלו.

 

אלון יפנה להוצאה לפועל בה מתנהלים (רוב) תיקיו ויגיש בקשה לאיחוד תיקים. בבקשה לאיחוד תיקים, יציג אלון בפני ההוצאה לפועל פירוט בדבריו נכסיו וחובותיו (כולל תביעות נוספות שייתכן וקיימות עדיין בעניינו).

 

האם תמיד יוכל לפנות אלון להוצאה לפועל בבקשה לאיחוד תיקים? לא.

 

איחוד תיקים אפשרי רק לאחר שאלון שילם אחוז מסוים מחובו (3%) ובעניינים מסויימים לא ניתן בכלל לפנות להוצאה לפועל בבקשת איחוד תיקים. למשל: מזונות ותיקי משכנתא. לכן, את החוב של רועי ודניאל- אלון יוכל לאחד בהליך איחוד התיקים אולם, את חובות המזונות לילדיו וגרושתו- לא.

 

במסגרת הליך איחוד התיקים, ראש ההוצאה לפועל מבצע חקירת יכולת (להרחבה ראו מאמר בעניין חקירת היכולת בהוצאה לפועל) ולאחר בחינה זו, יוציא ראש ההוצאה לפועל את החלטתו- האם לאשר את בקשת איחוד התיקים או לדחות אותה.

 

או.קיי אז בקשתו של אלון לאיחוד תיקים אושרה בהוצאה לפועל והוסדרה לו תוכנית תשלומים אנושית אבל, הוא בכל זאת לא משלם. מה עושים?

 

לראש ההוצאה לפועל סמכות לבטל את הצו לאיחוד התיקים (ואת הסדרי התשלומים שנקבעו עבור אלון) ואף סמכות להורות על מאסרו של אלון במידה והוא מסרב לשתף פעולה עם ההוצאה לפועל.